Z czym nie łączyć l-karnityny?

L-karnityna jest związkiem, który powstaje w organizmie z aminokwasów przy pomocy witamin. Jest to jeden z przykładów pokazujących, dlaczego ważna jest różnorodność diety. Ludziom niezwiązanym ściśle z dietetyką, najczęściej związek ten kojarzy się z suplementami diety z kategorii spalaczy tłuszczu, czyli z produktami, które ułatwiają redukcję masy ciała.

L-karnityna

  1. Odkrycie i badania nad l-karnityną
  2. Gdzie działa l-karnityna?
  3. Z czym nie brać l-karnityny?
  4. Suplementacja l-karnityną 

Ma on jednak znacznie więcej funkcji w organizmie, a niektóre z nich są kluczowe dla zdrowia. O ile związek ten świetnie łączy się z innymi substancjami odżywczymi, tak już w przypadku niektórych leków kwestia ta nie jest taka jednoznaczna.

Odkrycie i badania nad l-karnityną

Po odkryciu l-karnityny w XIX wieku zaobserwowano, że związek ten występuje obficie w mięśniach zwierząt mięsożernych, jednak nie ma go w tak wyraźnych ilościach w tkankach roślinożerców. W latach 60. XX wieku naukowcy zaczęli badać wpływ l-karnityny na komórkowe procesy metaboliczne. Do końca lat 90.

XX wieku przeprowadzono wiele badań nad jej rolą w kształtowaniu przebiegu różnych przemian biochemicznych i zjawisk fizjologicznych, a obecnie ze względu na mnogość odkrytych funkcji jest często stosowana jako suplement diety. Nadal prowadzone są badania nad jej wpływem na organizm. Nowe kierunki badań nad L-karnityną obejmują ocenę jej ochronnego znaczenia w chorobach neurodegeneracyjnych, otyłości, chorobach układu sercowo-naczyniowego, czy cukrzycy.

Gdzie działa l-karnityna?

L-karnityna odgrywa kluczową rolę w transporcie kwasów tłuszczowych z cytoplazmy (substancji wypełniającej wnętrze komórki) do mitochondriów, gdzie są utleniane i wykorzystywane do produkcji energii.

Mitochondria są nazywane "elektrowniami" komórek, ponieważ wytwarzają większość energii potrzebnej do funkcjonowania organizmu. Znajdują się one we wszystkich aktywnych metabolicznie komórkach, jednak największą uwagę zwraca się na rolę l-karnityny w mitochondriach mięśni (szkieletowych i serca) oraz układu nerwowego. Niedobór karnityny może zaburzać pracę zarówno mięśni, jak i mózgu i obniżać jakość życia, a także predysponować do chorób.

Z czym nie brać l-karnityny?

W większości przypadków nie są dobrze zidentyfikowane interakcje pomiędzy l-karnityną, a lekami. Powinno się jednak unikać jednoczesnego przyjmowania L-karnityny i leków przeciwarytmicznych, gdyż może to prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia działań niepożądanych danej substancji aktywnej w leku.

Istnieją również nie do końca potwierdzone przesłanki o potencjalnych interakcjach pomiędzy L-karnityną a niektórymi lekami psychotropowymi. Należy pamiętać, że w przypadku stosowania jakichkolwiek leków przewlekle suplementację L-karnityną, powinno skonsultować się z lekarzem i dietetykiem lub farmaceutą.

Suplementacja l-karnityną 

L-karnityna powszechnie dostępna jest pod postacią kapsułek, proszku, czy płynnych koncentratów. Formami chemicznymi najpopularniejszymi są winian oraz acetylo-l-karnityna, a nieco rzadziej sięga się po wolną l-karnitynę, czy propionylo-l-karnitynę. Dawkowanie z reguły mieści się w granicach 500 – 2000 mg dziennie.

Suplementacja szczególnie zalecana jest osobom na dietach roślinnych, gdyż źródłami l-karnityny w diecie są mięsa, ryby i nabiał. Dodatkowo warto wiedzieć, że poziom tego związku w organizmie spada z wiekiem.

Materiał reklamowy

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...