Artykuły

Zielona herbata – właściwości, działanie

Jak wiele powszechnie dziś używanych produktów spożywczych i wyrobów medycyny naturalnej wywodzi się z Państwa Środka i w tym kraju znane było już wieki temu, a do Europy i na inne kontynenty przywędrowało stosunkowo niedawno, można przekonać się, zgłębiając historię chociażby tak kultowych rzeczy, jak ketchup, czy zielona herbata.

Zielona herbata z bliska

Przyjmuje się, że zielona herbata wywodzi się z właśnie z Chin i stamtąd powędrowała do innych krajów Azji, w tym Japonii, do Europy trafiła w XVII wieku, następnie zyskała popularność na całym świecie. W samych Chinach znana jest najprawdopodobniej od 5 tysięcy lat.

Zielona czy czarna?

Pod samą nazwą zielona herbata możemy obecnie znaleźć tak naprawdę wiele gatunków herbat. Różnice między nimi wynikają między innymi z innej pory zbiorów oraz sposobu ich przetwarzania.

Sama herbata w odróżnieniu od czarnej herbaty jest tylko suszona, nie podlega fermentacji. Dzięki czemu posiada więcej witamin i składników mineralnych.

Herbata ma wiele do zaoferowania. Wśród wielu składników i przeciwutleniaczy warto wymienić kilka najważniejszych:

  • aminokwasy,
  • lipidy,
  • teinę,
  • witaminy A, C, E, oraz z grupy B,
  • alkaloidy,
  • polifenole,
  • garbniki oraz mikroelementy.

Działanie zależne od czasu parzenia 

Ciekawą właściwością zielonej herbaty jest różnica w działaniu na ludzki organizm, zależna od czasu parzenia herbaty. Przyjmuje się, że napój może działać uspokajająco, lub pobudzająco. Krótkie parzenie 2-3 minutowe, daje napar pobudzający, za sprawą zawartej w niej kofeiny i teiny, natomiast dłuższy czas daje rezultat kojącej herbaty. Liście można zaparzać nawet 3 razy.

Przyjrzyjmy się bliżej cechom zielonej herbaty, mogącym wpływać na nasze zdrowie.

Działanie antyoksydacyjne

Jedną z najważniejszych prozdrowotnych cech zielonej herbaty są zawarte w niej przeciwutleniacze – polifenole, w tym katechina, nazywana 3-Galusan epigallokatechiny, w skrócie EGCG. Jest związkiem o silnym działaniu, któremu herbata zawdzięcza swoje właściwości prozdrowotne. Antyoksydanty pomagają w powstrzymywaniu lub opóźnianiu powstawania wolnych rodników, odpowiedzialnych za wiele chorób, w tym nowotworowych.

Badania sugerują, że regularne picie zielonej herbaty, może wspomóc ochronę przed chorobami nowotworowymi, w tym raka piersi, prostaty i jelita grubego.

Działanie związane z pracą mózgu

Zawarta w zielonej herbacie kofeina z kolei może korzystnie wpłynąć na pracę naszego umysłu. Badania sugerują, że kofeina może korzystnie wpływać na pracę mózgu i takie jego aspekty, jak czujność, pamięć i czas reakcji. Spowodowane jest to działaniem blokującym neuroprzekaźnika adenozyny. Tym samym do mózgu nie dociera sygnał o tym, że jesteśmy zmęczeni i poprzez ciągłe wydzielanie neuroprzekaźników stymulujących, czujemy się pobudzeni.

Ponadto drugim związkiem w zielonej herbacie wpływającym na nasz mózg jest aminokwas L-teanina. Zmniejsza ona uczucie stresu i uspokaja przy tym nie wpływając negatywnie na poziom koncentracji.

Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych

Przeciwutleniające właściwości polifenoli mogą mieć również wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Jest to związane m.in. z antyoksydacyjną ochroną cholesterolu LDL. Sugeruje się, że osoby regularnie pijące zieloną herbatę, zmniejszają ryzyko zgonu spowodowanego chorobami układu krążenia nawet o 31%.

Pomoc w kontrolowaniu masy ciała i właściwości odchudzające

Zielona herbata może wpływać na regulację masy ciała. Zestawienie ze sobą kofeiny i katechin wpływa  na termogenezę. Podczas tego procesu organizm może wykorzystywać zapasy tkanki tłuszczowej, jakie posiada w celach energetycznych.

Trzeba w tym miejscu wspomnieć, że zielona herbata jest bardzo często składnikiem suplementów diety- spalaczy tłuszczu.

Na zakończenie 

Jeżeli nie mieliśmy do tej pory okazji spróbować naparu zielonej herbaty, to warto to zmienić już dzisiaj. To, że tak prosty napój może zaoferować tak wiele korzyści prozdrowotnych tłumaczy, dlaczego jest od tysięcy lat, nieprzerwanie ważną częścią medycyny naturalnej wschodu, a od dłuższego czasu jest również spożywany codziennie przez miliony osób na świecie.

Źródła:

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close