Białko to niezbędny budulec mięśni i jeden z najważniejszych składników odżywczych. Za jego najlepsze źródło uznano serwatkę, którą pozyskuje się z mleka. Odżywki WPC produkuje się z wykorzystaniem metody ultrafiltracji, dzięki czemu składają się głównie z białka – zawierają niewiele węglowodanów i tłuszczów. Ponadto w ich składzie znajduje się mała ilość cukru mlecznego – laktozy.
Koncentraty białka serwatkowego charakteryzuje zawartość długich łańcuchów peptydowych, a ich trawienie oraz wchłanianie trwa od 2 do 4 godzin. Wprowadzenie WPC do diety korzystnie wpływa na budowę mięśni – dzięki właściwościom anabolicznym zwiększa przyrost tkanki mięśniowej. Z uwagi na niską zawartość tłuszczu stanowi wartościową alternatywę dla standardowego posiłku u osób na diecie odchudzającej. WPC stosowane po aktywności fizycznej przyspieszają regenerację potreningową i stymulują odbudowę glikogenu w mięśniach.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.