Przyjście jesieni wymusza na organizmie zmianę okołodobowego rytmu wydzielania hormonów. Dodatkowo zmianie ulega dieta, gdyż na rzecz przetworów i mrożonek oraz produktów importowanych z odległych krajów ogranicza się spożycie świeżych owoców i warzyw. Co więcej, zwiększa się zapadalność na choroby infekcyjne. Każdy z tych aspektów jesiennego życia codziennego można obecnie przejść bez większych perturbacji związanych z nastrojem i samopoczuciem fizycznym dzięki preparatom o udowodnionym naukowo działaniu.
- Witamina D3
- Melatonina
- Flawonoidy
Witamina D3
Podstawowym suplementem, którego stosowanie ma szczególne uzasadnienie w miesiącach jesiennych, jest witamina D3. Jej synteza w organizmie wymaga cholesterolu oraz promieni UV. Mniej więcej od września na skutek ograniczenia nasłonecznienia w ciągu dnia dochodzi do zaprzestania wytwarzania tego związku w skórze.
Witamina D pełni rozmaite funkcje w organizmie, ale do najcenniejszych zalicza się modulację metabolizmu wapnia, z którym wiąże się wpływ bezpośredni na kości oraz pośredni na odporność, równowagę hormonalną, czy mózg i nerwy obwodowe.
Niedobory witaminy D mogą przyczynić się do osłabienia odpowiedzi organizmu na infekcje, czy pogłębiać obniżenie nastroju związane z nadchodzącą zimą. Przy diecie, w której brakuje tłustych ryb, warto rozważyć suplementowanie 400 – 2000 IU witaminy D dziennie od września do maja, jednak optymalnym rozwiązaniem jest dostosowanie dawkowania do wyniku badania laboratoryjnego pod kątem stanu odżywienia tym związkiem. Pamiętać należy, aby witaminę D spożywać wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcz.
Melatonina
Ograniczenie nasłonecznienia w ciągu dnia wiąże się nie tylko z zaprzestaniem wytwarzania witaminy D przez organizm. Krótszy dzień oznacza często dłuższe przebywanie w ekspozycji na działanie światła niebieskiego pochodzącego z ekranów telewizorów, komputerów i smartfonów, a także białego pochodzącego z coraz popularniejszych żarówek składających się z diod.
Powstaje wtedy ryzyko rozregulowania cyklu okołodobowego wytwarzania hormonów i neuroprzekaźników, w tym melatoniny, która jest jednym z głównych koordynatorów rytmu aktywności dobowej organizmu.
Melatonina wpływa na szybkość zasypiania i jakość snu oraz pełni funkcje antyoksydacyjne. Dawki, które z reguły stosuje się do optymalizacji nocnego odpoczynku to od 0,5 do 5 mg spożywane na około 1 – 2 h przed snem.
Flawonoidy
Grupą związków aktywnych biologicznie, które mogą wspomóc organizm w sezonie jesiennym, są oprócz witaminy D3 i melatoniny również związki flawonoidowe. Mowa tutaj m.in. o rutynie z owoców cytrusowych i gryki, czy epikatechinie z zielonej herbaty i jabłek. Roślinami, które zawierają jednak szczególnie duże dawki flawonoidów i wykazują potencjał we wzmacnianiu odporności człowieka, są czarny bez oraz jeżówka purpurowa.
Ekstrakty właśnie z tych roślin najczęściej spotkać można w preparatach wzmacniających w okresach wzmożonych infekcji. Flawonoidy w nich zawarte mogą obniżać zapadalność na choroby sezonowe, zatem warto rozważyć okresowe ich dołączanie do diety.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.