Każda osoba trenująca, która wkracza w świat kulturystyki, dość szybko orientuje się, że odpowiednio zbilansowana dieta, jest kluczem do szybkich rezultatów. Powinna być ona ukierunkowana tak, aby nie brakowało substratów energetycznych, jak i uwzględniała odpowiednią ilość protein spełniających rolę budulca naszych tkanek.
![białko dla sportowców]()
Temat wykorzystania białka, jego roli w intensywnym treningu, stał się przedmiotem badań wielu naukowców, dzięki czemu obecnie dysponujemy wiedzą na temat szczegółowych wytycznych jego zastosowania.
- Białko dla osoby aktywnej
- Jaką rolę pełni białko?
- Skąd czerpać proteiny?
Białko dla osoby aktywnej
Jak wskazują badania, odpowiednia ilość protein dla osoby trenującej, waha się w granicach od 1,8g na 1kg masy ciała do 2g na 1kg masy ciała. Jest to optymalna ilość, aby zapewnić Twojemu ciału odpowiednią podaż składnika wspomagającego wzrost mięśni, dbającego o regenerację, jak i kierującego funkcjami wielu tkanek.
Jaką rolę pełni białko?
Osoba trenująca intensywnie, samym faktem, że zaczyna wykorzystywać siłowe formy aktywności, powoduje dwukrotne zwiększenie zapotrzebowania na białko w swojej diecie. Oznacza to, że musi pokryć zapotrzebowanie z diety tak, aby dostarczyć wymagane przez organizm ilości.
Odpowiednia ilość protein ma za zadanie:
- wspomóc budowanie masy mięśniowej
- zadbać o odpowiednią regenerację
- aminokwasy zawarte w białku, stanowią istotny element m.in. krwi, płynach śród tkankowych
- białka wspomagają utrzymanie dodatniego bilansu azotowego
- dbają o mocne kości i stawy
- wspomagają produkcję enzymów
- utrzymują układ odpornościowy w homeostazie.
Jak więc widzimy, lista zadań, jakie spełnia białko, jest dość obszerna. Warto zadbać o jego odpowiednią podaż, jak zależy nam na wynikach sportowych. Jednak nie tylko efekty treningowe są ważne. Niedobór białka może doprowadzić do zaburzenia homeostazy w naszym ciele, co będzie związane z gorszą regeneracją, a to z kolei będzie prowadziło do przetrenowania i pewnych deficytów, co może grozić np. obniżeniem odporności.
Skąd czerpać proteiny?
![odżywka białkowa - kobieta]()
Zazwyczaj źródłem protein w diecie sportowca jest mięso. Wykorzystuje się tutaj chudy drób, ryby czy wieprzowinę i wołowinę. Jednak znaczna część osób trenujących, korzysta również z bardziej zasobnych w tłuszcze źródeł pokarmowych, jak jaja, tłusta wieprzowina, tłuste ryby czy podroby. Warto również wspomnieć o nabiale, który w pewnych formach, będzie wartościowym dodatkiem pokarmowym.
Sportowcy wykorzystują również wsparcie w formie odżywek białkowych. Zazwyczaj jest to element diety, który na stałe wpisuje się w życie osób aktywnych. Na rynku posiadamy kilka form białek tego typu, do najbardziej popularnych należy klasyczne WPC, WPI. Odżywka białkowa stanowi produkt pochodzenia naturalnego, bazującego na białkach zwierzęcych z mleka. Jest to forma protein wysokiej jakości, która nie różni się niczym od klasycznego konwencjonalnego pokarmu, stąd wykorzystanie jej w diecie jest zjawiskiem pożądanym.
Komponując dietę sportowca, trzeba pamiętać o tym, aby oprócz odpowiedniej podaży kalorycznej, była zasobna w proteiny wysokiej jakości. Dzięki optymalnej zawartości białka jesteśmy w stanie budować muskulaturę, zadbać o regenerację, jak i cieszyć się wynikami sportowymi, a co więcej odpowiednia ilość białka pozwoli nam na utrzymanie organizmu w równowadze zdrowotnej.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.