Czy białko roślinne jest dobrze przyswajalne?
Białko pochodzenia roślinnego cieszy się stale rosnącym zainteresowaniem wśród osób aktywnych fizycznie i nie tylko. Jest ono częściej wkomponowywane w styl życia ze względu na większą ochronę środowiska i bardzo zbliżone wartości odżywcze względem zwykłego białka pochodzenia zwierzęcego. Jak jednak wygląda sprawa z jego wchłanialnością?
- Białko roślinne vs białko zwierzęce
- Przyswajalność białka roślinnego
- Białko roślinne i jego przyswajalność – podsumowanie
Białko roślinne vs białko zwierzęce
Zwolennicy jednego rodzaju białka i drugiego przekrzykują się w argumentach potwierdzających ich tezy odnośnie skuteczności konkretnych rodzajów białek. Niewątpliwie jedni i drudzy mają trochę racji, jednakże trzeba na tą kwestię spojrzeć obiektywnie. Białko roślinne posiada dosyć bogaty aminogram, jednakże odstający nieco od wzorcowego, który reprezentowany jest przez białko zwierzęce, ale posiada bogatszy skład odżywczy względem swojego przeciwnika.
Da się także zauważyć pewne tendencje do wyższej sygnalizacji insuliny i jej czynników w odpowiedzi anabolicznej w przypadku białek pochodzenia zwierzęcego. Może mieć to korzystniejszy wpływ na proces kształtowania sylwetki. Warto natomiast zwrócić uwagę na bogaty skład odżywczy białek pochodzenia roślinnego. Zawierają one szerokie spektrum witamin i składników mineralnych, których może brakować w białkach zwierzęcych, co może mieć duże znaczenie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i wspomóc codzienną profilaktykę.
Przyswajalność białka roślinnego
Dane zbiorcze na temat przyswajalności białka pochodzenia roślinnego jasno pokazują, że ten rodzaj protein przyswaja się na poziomie ok. 80%. Białko zwierzęce wskazuje natomiast wartość ok. 95%.
Widać zatem, że profil przyswajalności białka roślinnego jest nieco gorszy od białka zwierzęcego, natomiast swoje braki nadrabia bardzo bogatym składem odżywczym, który znajdzie niewątpliwie praktyczne zastosowanie w codziennej diecie osób, które chcą zadbać o swoją dietę i suplementację.
Białko roślinne i jego przyswajalność – podsumowanie
Proteiny pochodzenia roślinnego charakteryzują się nieco słabszym profilem aminokwasów od białka zwierzęcego. Może to powodować wydłużanie czasu potrzebnego na regenerację poszczególnych struktur tkankowych (zbudowanych z białek), czy też rozbudowę sylwetki w przypadku osób trenujących siłowo.
Jednak wielu kulturystów wegan, czy też wegetarian przełamuje skutecznie ten schemat, udowadniając, że da się ukształtować sylwetkę z pomocą białka roślinnego. Proces kształtowania sylwetki może po prostu wymagać większego spożycia białek roślinnych, które ze względu na swoje bogactwo odżywcze świetnie wpłyną na zdrowie organizmu i jego profilaktykę. Optymalne dla wyrównania tej dysproporcji wydaje się korzystanie z wieloskładnikowych mieszanek białek roślinnych i spożywanie ich na poziomie o około 20% wyższym niż ma się to w przypadku białek zwierzęcych.
DODANO:
08/02/2022
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
https://allnutrition.pl/images/g/minrtyuio_638345336655090936.jpg
SFD