Gainer to produkt przeznaczony dla osób celujących we wzrost masy ciała. Jest źródłem białka i węglowodanów, czyli składników odżywczych o dużej roli w regeneracji powysiłkowej. Dzięki swoim właściwościom gainer może stanowić doskonałe uzupełnienie ergogenicznego działania m.in. kreatyny.
- Gainer – skład i składniki
- Kreatyna – źródła i rodzaje suplementów
- Kreatyna z gainerem – działanie
Gainer – skład i składniki
Problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała dotyczą nie tylko osób, które mają nadwagę lub otyłość, ale również niekiedy towarzyszyć mogą zaburzeniom odżywiania, których skutkami ubocznymi są brak apetytu i niedożywienie. Dodatkowych kalorii i substancji odżywczych w diecie oraz kilogramów na wadze często szukają również sportowcy, których zapotrzebowania energetyczne często są trzykrotnie wyższe, niż u osób o średnim poziomie aktywności fizycznej.
Odpowiedzią na takie i wiele innych potrzeb jest produkt zwany gainerem. Składa się on przede wszystkim ze skrobi i serwatki. Źródłem skrobi w preparatach typu gainer jest z reguły kukurydza. Serwatka z kolei to frakcja białka pochodząca z mleka. Substancje te często występują w dwóch kompleksach: węglowodanowym z dekstrozą oraz białkowym zawierającym koncentrat i izolat białka serwatkowego.
Pozostałymi składnikami są substancje poprawiające atrakcyjność sensoryczną i właściwości fizykochemiczne oraz trwałość produktu na przestrzeni całego czasu użytkowania. Razem składniki te dostarczają około 360 – 390 kcal na 100 g proszku (czyli typową porcję), przy czym większość pochodzi z węglowodanów (60 – 70 g), a reszta to głównie białko (15 – 20 g) i zazwyczaj znikome ilości tłuszczu (2 – 4 g).
Kreatyna – źródła i rodzaje suplementów
Badania naukowe z zakresów wiedzy o kulturze fizycznej i o zdrowiu, jakie zostały przeprowadzone w ostatnim wieku, pozwoliły wyłonić jeden z najbardziej skutecznych i bezpiecznych jednocześnie związków służących do poprawiania wydolności fizycznej sportowców i ludzi aktywnych fizycznie w ogóle. Związkiem takim okazała się kreatyna, która nazwę swą zawdzięcza greckiemu określeniu mięsa (kreas).
Występuje ona głównie w mięśniach zwierząt, a najbardziej bogatymi jej źródłami (0,8 – 1,0 g) są mięsa wołowe i śledzie. Kreatyna jest w pewnym stopniu wytwarzana w organizmie, co odbywa się kosztem trzech aminokwasów (argininy, lizyny i metioniny), jednak z reguły ilości te nie są wystarczające, by pokryć potrzeby osób aktywnych fizycznie. Osoby te z reguły sięgają po preparaty zawierające kreatynę pod postaciami np. monohydratu, jabłczanu, cytrynianiu, estrów etylowych, czy chlorowodorku, które dostępne są w formach proszku oraz tabletek i kapsułek.
Kreatyna z gainerem – działanie
Kreatyna i gainer to dwa suplementy, które bez wątpienia można mieszać, a u wielu osób jest to wręcz zalecane. Każdy, kto uprawia sport i rekreację, może dzięki takiemu połączeniu usprawnić regenerację powysiłkową. Węglowodany z gainera uzupełniają bowiem utracony w trakcie ćwiczeń glikogen mięśniowy, czyli „własne” zapasy węglowodanów.
Białka przyczyniają się do aktywacji syntezy białek mięśniowych, co ogranicza ich uszkodzenia wywołane wysiłkiem. Kreatyna z kolei jest ważnym źródłem energii dla pracujących mięśni i pozwala wykonywać bardziej intensywne treningi.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.