Bambusy są trawiastymi roślinami o zdrewniałych łodygach charakterystycznymi dla Chin, Indii oraz ogólnie terenów Wschodniej Azji. Osiągają pokaźne rozmiary i charakteryzują się wielokierunkowym potencjałem – zarówno przemysłowym, jak i odżywczym. Istnieje ponad 1400 gatunków bambusów, jednak tylko około 100 z nich wykorzystuje się do celów spożywczych i prozdrowotnych.
- Właściwości pędów bambusa
- Działanie prozdrowotne ekstraktu z bambusa
- Bambus w diecie
Właściwości pędów bambusa
Jednym z najcenniejszych z punktu widzenia wykorzystania przez ludzi elementów bambusa są jego pędy. Stosowanie ich cieszy się bardzo długą tradycją, a wzmianki o nich pojawiały się w dawnych księgozbiorach zarówno medycznych, jak i kulinarnych. Świeże pędy bambusa charakteryzują się jędrnością i chrupkością oraz unikalnym, słodkim smakiem.
W krajach poza azjatyckich najczęściej dostępne są jednak w formie przetworzonej. Do najpopularniejszych form utrwalania pędów bambusa zalicza się suszenie, fermentację, konserwowanie czy solenie. Pędy bambusa doceniane są także ze względów odżywczych – zawierają niewiele tłuszczu oraz stosunkowo sporo białka, składników mineralnych, czy witamin oraz błonnika.
Działanie prozdrowotne ekstraktu z bambusa
W tradycyjnym ajurwedyjskim lecznictwie pędy bambusa wykorzystywane były w terapii zaburzeń układu oddechowego. Również dawna chińska medycyna o nim wspominała – tam stosowano ją m.in. w przyspieszaniu gojenia ran oraz wrzodów. Wyniki badań przeprowadzonych w czasach bliższych obecnym wydają się dostarczać dowodów na temat działania przeciwbakteryjnego i przeciwgrzybiczego, przeciwcukrzycowego, antyoksydacyjnego, przeciwzapalnego i przeciwbólowego, a także wspierającego leczenie ran.
Do innych cennych właściwości skrzypu zalicza się działanie ochronne w infekcjach układu moczowego, działanie diuretyczne i wspierające terapię chorób serca, a także chorób skóry. Ponadto związki aktywne biologicznie czynne w omawianej roślinie sprzyjać mogą relaksacji naczyń krwionośnych, wykazywać aktywność antybakteryjną, a także neuroprotekcyjną.
Bambus w diecie
Bambus najczęściej dostarczany jest do organizmu w postaci zakonserwowanej jako element dań kuchni azjatyckiej. Coraz częściej jednak ekstrakt z tej rośliny wykorzystywany jest jako dodatek funkcjonalny do potraw, środków farmaceutycznych i nowoczesnych produktów o zastosowaniu dietetycznym.
Największe jednak ilości związków bioaktywnych z bambusa dostarczyć można do organizmu za pośrednictwem suplementów diety. Zawierają one wysokie, ustandaryzowane dawki, które nie ulegają obniżeniu na skutek obróbki termicznej, czy przechowywania (jak ma to miejsce w przypadku świeżych produktów spożywczych) i mogą być niemal w pełni wykorzystane przez organizm.
Związkiem chemicznym, na który zwraca się dużą uwagę w suplementach diety zawierających ekstrakt z bambusa, jest krzemionka. Korzystnie może ona wpływać na stan tkanek łącznych w organizmie, gdyż m.in. sprzyja syntezie kolagenu, czy wchłanianiu wapnia dostarczanego z pokarmem. W związku z tym ekstrakt z bambusa często pojawia się w produktach nakierunkowanych na optymalizację stanu takich tkanek jak skóra, stawy czy włosy i paznokcie.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.