Berberyna jest znaną i stosowaną od wieków w medycynie naturalnej substancją, która i dzisiaj zyskuje coraz większą popularność i możemy powszechnie spotkać ją na półkach sklepów pod postacią suplementów diety.
- W czym tkwi wyjątkowość tego związku chemicznego?
- Pomoc w obniżeniu poziomu cukru we krwi
- Wpływ na redukcję masy ciała
- Obniżenie ryzyka chorób serca oraz obniżenie poziomu cholesterolu
W czym tkwi wyjątkowość tego związku chemicznego?
Berberyna jest alkaloidem izochinolinowym. Pozyskiwana jest z kilku gatunków roślin: berberys pospolity oraz indyjski, gorzknik kanadyjski i kilka innych. Berberyna posiada niezwykle duży potencjał prozdrowotny. Jej zaletą jest szerokie spektrum działania. W medycynie chińskiej była stosowana przede wszystkim do leczenia chorób związanych z przewodem pokarmowym, nadciśnienia i cukrzycy.
Przyjrzyjmy się zatem kilku wybranym cechom tej substancji.
Pomoc w obniżeniu poziomu cukru we krwi
Berberyna jest ciekawą propozycją suplementu dla osób chorych na cukrzycę typu 2 oraz insulinooporność. Przyjmuje się, że ta substancja może w znaczący sposób obniżać poziom cukru we krwi.
Jest to skutek wielokierunkowego działania berberyny:
- wpływa na wzrost glikolizy
- wpływa na zmniejszenie insulinooporności
- wpływa na zmniejszenie tempa rozkładu węglowodanów w jelitach
Jedno z badań opublikowanych w 2008 roku, przeprowadzonych na grupie 116 osób chorych na cukrzycę typu 2, którym podawano dwa razy dziennie 500 mg berberyny przez 3 miesiące, skutkowało zmniejszeniem u badanych stężenia hemoglobiny glikowanej oraz glukozy na czczo i po posiłku, a także zmniejszeniem stężenia cholesterolu LDL („złego”).
Wpływ na redukcję masy ciała
Berberyna może być sprzymierzeńcem w procesie zmniejszania masy ciała. Dzieje się tak za sprawą wpływu tej substancji na hormony, takie jak leptyna i insulina, które z kolei biorą udział w regulacji dostarczania pokarmu, gospodarki energetycznej i metabolizmie węglowodanów.
Jedno z badań z udziałem otyłych osób, w którym otrzymywali oni 3 dawki berberyny po 500 mg dziennie, wskazało, że utrata wagi średnio wyniosła ok. 2.2 kg, dodatkowo redukcji uległa tkanka tłuszczowa na poziomie ok. 3,6%.
Inne badanie, w którym uczestniczyło 37 mężczyzn i kobiet cierpiących na zespół metaboliczny, przyjmujących 300 mg berberyny 3 razy dziennie, przez 3 miesiące udowodniło, że berberyna mogła wpłynąć na obniżenie BMI u uczestników (średnio z 31,5 do 27,4).
Obniżenie ryzyka chorób serca oraz obniżenie poziomu cholesterolu
Przyjmowanie berberyna może być korzystne dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz bardziej narażonych na choroby układy sercowo-naczyniowego, wskazują na to liczne badania. Metaanaliza z 2013 roku, składająca się z 11 badań, w których wzięło udział ok. 850 pacjentów, wskazała że suplementacja berberyną może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu LDL (uznawanego za „zły”) oraz trójglicerydów. Dodatkowo berberyna podnosi poziom cholesterolu HDL (dobrego).
To tylko wybrane właściwości berberyny. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, poparte licznymi badaniami naukowymi, ta substancja może stać się niezastąpionym pomocnikiem w przeciwdziałaniu oraz walce z różnymi schorzeniami.
Źródła
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25607236/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711312001870
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3310165/
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.