Porcje niektórych pierwiastków, które należy dostarczyć do organizmu, aby zaspokoić zapotrzebowanie dorosłego człowieka, mogą być wręcz niezauważalne dla „gołego” oka. Ich gramatury wyraża się bowiem w skali mikro, czyli w skali części setnych miligrama. Mimo to pełnią szereg ważnych funkcji z punktu widzenia ogólnego rozwoju, czy też utrzymywania lub odzyskiwania zdrowia. Dobrym na to przykładem jest selen.
- Co to jest selen?
- Jakie jest zapotrzebowanie na selen?
- Kiedy brać selen?
Co to jest selen?
Selen należy do mikropierwiastków o znaczeniu odżywczym dla człowieka. Główną jego funkcją w organizmie jest udział w regulacji aktywności tarczycy (optymalizacji poziomów jej hormonów) i wielu procesów fizjologicznych oraz zdolności organizmu do zwalczania wolnych rodników (regulacji poziomu glutationu) i łagodzenia stresu oksydacyjnego.
Największe jego ilości w organizmie znajdują się w tarczycy oraz mięśniach szkieletowych. W przyrodzie nieożywionej (np. w wodzie pitnej w niektórych regionach geograficznych) występuje pod postaciami selenianu i selenitu, natomiast w produktach spożywczych selen obecny jest przeważnie w formach selenocysteiny i selenometioniny. Każda z tych form może sprzyjać utrzymaniu stanu odżywienia. Największe ilości tego mikropierwiastka spotyka się jednak w orzechach brazylijskich, owocach morza oraz podrobach. Pomocna w regulacji poziomu selenu w organizmie może być również konsumpcja zbóż, mięs oraz ryb.
Jakie jest zapotrzebowanie na selen?
Mimo że szkodliwy jest zarówno niedobór, jak i nadmiar selenu, to szczególnie warto zwrócić uwagę na to, że około 10% populacji światowej może borykać się z deficytami tego mikropierwiastka. Zbyt niska jego podaż w diecie, zwłaszcza przedłużająca się, przyczynia się do wystąpienia niedoczynności tarczycy, kardiomiopatii, osłabienia układu odpornościowego, przemęczenia mentalnego i zaburzeń kognitywnych, a także zaburzeń rozwojowych u dzieci, które w następstwie prowadzić mogą do schorzeń neuropsychiatrycznych.
Osoby dorosłe potrzebują około 55 µg selenu dziennie, przy czym wyjątek stanowią kobiety w ciąży oraz karmiące, dla których wartości te wynoszą odpowiednio 60 i 70 µg. Zapotrzebowanie u dzieci rośnie między narodzinami, a 13 – 15 rokiem życia od 15 do 55 µg.
Kiedy brać selen?
Dietami najbardziej niedoborowymi w selen są diety mało zróżnicowane, ale za to zasobne w produkty spożywcze wysoko przetworzone. Co więcej, na deficyty tego pierwiastka narażone są osoby konsumujące diety niskobiałkowe, gdyż białko ułatwia przyswajanie go.
Stosowanie suplementacji selenem powinno się rozważyć, kiedy w diecie rzadko pojawiają się wyżej wymienione produkty spożywcze, a także w przypadkach osób przechodzących długotrwałe dializowanie, zmagających się z HIV, będących w grupie ryzyka wystąpienia chorób serca i tarczycy czy demencji. Selen najlepiej brać w towarzystwie posiłku zasobnego w białko, zatem można to robić zarówno rano, jak i wieczorem.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.