Czy możliwe jest, aby cieszyć się w diecie słodyczami i deserami, a jednocześnie ograniczyć spożycie cukru? Oczywiście, że tak! Rozwój technologii żywności sprawił, iż coraz częściej w przemyśle spożywczym, a szczególnie cukierniczym wykorzystuje się alternatywne substytuty cukru, które nie tylko potrafią osłodzić potrawę, ale również mogą mieć niższą wartość energetyczną i korzystnie wpływać na zdrowie.
- Poliole, czyli naturalne zamienniki cukru
- Bez gwałtownych skoków insuliny
- Słodycze bezpieczne dla zębów i zdrowia
- Skąd pochodzi maltitol?
- NUTLOVE MILKY CRISPIES LIMITED EDITION
Poliole, czyli naturalne zamienniki cukru
Coraz większą popularnością w przemyśle spożywczym cieszą się poliole, czyli alkohole cukrowe, które stosowane są jako naturalne słodziki. Związki te inaczej są trawione i metabolizowane niż popularna sacharoza oraz syropy glukozowe i fruktozowe. Poliole, mimo iż wpływają na słodkość potraw, to dostarczają znacząco mniej energii niż zwykły cukier. Przyjmuje się, że 1 g polioli dostarcza zaledwie 2,4 kcal.
Bez gwałtownych skoków insuliny
To nie jedyna zaleta alkoholi cukrowych, gdyż mają one niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich spożyciu nie następuje gwałtowny wzrost glukozy we krwi, a co za tym idzie również insuliny. Między innymi z tego względu wiele osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej takiej jak insulinooporność, czy cukrzyca sięga po substancje słodzące z grupy polioli.
Słodycze bezpieczne dla zębów i zdrowia
Związki te w przeciwieństwie do cukru nie są metabolizowane przez bakterie w jamie ustnej, dzięki czemu nie przyczyniają się do powstawania płytki nazębnej oraz próchnicy. Warto wspomnieć, że są one bezpieczne dla zdrowia, dlatego też dla związków tych nie wyznaczono wskaźnika Acceptable Daily Intake (ADI) – czyli dopuszczalnego dziennego spożycia.
Skąd pochodzi maltitol?
Poliole wykorzystywane są w produktach specjalnego przeznaczenia żywieniowego, w artykułach nabiałowych, piekarnictwie i cukiernictwie, oraz w popularnych fit słodyczach. Takimi łakociami, które zostały stworzone przy użyciu alkoholi cukrowych, jest seria kremów NUTLOVE, do których produkcji wykorzystano maltitol, naturalnie występujący w niektórych owocach takich jak gruszki czy brzoskwinie. Jednak na skalę przemysłową jest produkowany z kukurydzy, która jest źródłem maltozy.
NUTLOVE MILKY CRISPIES LIMITED EDITION
Do bestsellerowej linii kremów NUTLOVE dołączył nowy smak Milky Crispies With Cereals, czyli mleczny krem z dodatkiem płatków czekoladowych i ekspandowanych zbóż. Produkt ten podobnie jak pozostałe kremy z tej serii, nie zawiera dodanego cukru, oleju palmowego oraz zbędnych dodatków chemicznych, konserwantów, czy sztucznych aromatów.
W najnowszej limitowanej edycji znajdziemy za to ekspandowane ziarna ryżu oraz orkiszu, które sprawiają, że aksamitna konsystencja kremu przełamana jest delikatnymi chrupiącymi drobinami. NUTLOVE Milky Crispies With Cereals idealnie sprawdzi się jako element deserów, dodatek do koktajlu, omletów, owsianek. Może być wykorzystany w dietach osób, które pragną ograniczyć cukier, jak i w jadłospisach miłośników łakoci.
Materiał reklamowy.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.