Najlepsze źródła witaminy D w diecie
Witamina D to jeden z kluczowych składników wpływających na zdrowie organizmu. Coraz częściej witaminę D określa się mianem enzymu, który wpływa na znaczną większość procesów biologicznych zachodzących w organizmie. Witamina ta stała się standardem suplementacji poza okresem letnim, jednak coraz większa ilość ekspertów rekomenduje suplementację witaminą D również podczas lata. Jak jednak wygląda kwestia dostarczania tej witaminy z pożywieniem?
- Najlepsze źródła witaminy D w diecie
- Fortyfikacja żywności – możliwość realizacji zapotrzebowania na witaminę D
- Najlepsze źródła witaminy D w diecie – podsumowanie
Najlepsze źródła witaminy D w diecie
Pomimo ogromnych trudności z zaspokojeniem zapotrzebowanie na witaminę D poprzez produkty spożywcze, da się znaleźć kilka produktów bogatych w tą witaminę. Warto przed tym wspomnieć, że witamina D znajduje się w znacznej większości w produktach pochodzenia zwierzęcego. Produkty roślinne często są fortyfikowane, czyli wzbogacane tą witaminą w formach dedykowanych (również dla wegan). Wśród produktów z największą zawartością witaminy D wyróżniamy:
(Podane wartości odnoszą się do 100g produktu)
- Tran (85-100 j.m. witaminy D)
- Ryby (zawartość różni się w zależności od gatunku, od 0,1ug do 36ug [węgorz])
- Produkty nabiałowe (do 0,76ug w maśle)
- Jajka (ok. 4,5-5ug witaminy D)
- Mięso
Jak widać realizacja dziennego zapotrzebowania na witaminę D 10ug (mikrogramów) jest niełatwa. Dieta taka opierałaby się głównie na produktach odzwierzęcych z praktycznie codziennym spożyciem ryb i owoców morza.
Witamina D występuje także w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, głównie w grzybach. Jest to mało trwała forma tzw. witaminy D2 – ergokacyferol.
Fortyfikacja żywności – możliwość realizacji zapotrzebowania na witaminę D
Wraz z biegiem czasu pojawiają się coraz to bardziej zaawansowane rozwiązania technologiczne umożliwiające nam realizację dziennego zapotrzebowania na witaminę D i nie tylko. Jednym z takich rozwiązań jest fortyfikacja żywności. Polega ona na technologicznej obróbce produktu spożywczego poprzez dodanie danego składnika biologicznego do produktu spożywczego. Najpopularniejszym przykładem fortyfikacji żywności jest wzbogacanie margaryn w witaminę D oraz jodowanie soli.
Fortyfikacja margaryn sprawia, że 100g produktu może zawierać nawet 5ug witaminy D. Takie produkty mogą stanowić świetne wsparcie codziennej diety.
Najlepsze źródła witaminy D w diecie – podsumowanie
Witamina D stanowi ogromne wyzwanie, jeśli chodzi o jej uzupełnienie tylko ze spożycia produktów spożywczych. Witamina D występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Małe ilości jej pochodnej (witaminy D2) występują także w produktach pochodzenia roślinnego, głównie w grzybach.
Istnieją obecnie rozwiązania mające na celu wzbogacenie żywności o dane składniki biologiczne, w tym także witaminę D. Proces ten nazywa się fortyfikacją. Pomimo rozwiązań technologicznych i stałego rozwoju technologii, na ten moment najskuteczniejszą formą realizacji zapotrzebowania na witaminę D jest jej regularna suplementacja, również dostępna w preparatach dedykowanych dla wegan i wegetarian.
DODANO:
08/02/2022
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
https://allnutrition.pl/images/g/minoiuyt_638345332912590911.jpg
SFD