Jednym z najczęściej stosowanych podziałów dotyczących witamin, jest ich rozpuszczalność. Według tego kryterium mamy witaminy rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach.
- Witamina A
- Witamina D
- Witamina E
- Witamina K
- Jak przyjmować witaminy A D E K?
Większość witamin rozpuszczalna jest w wodzie, natomiast witaminy A D E K są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego, aby mogły się wchłonąć, wymagają właśnie tłuszczu jako nośnika. Właśnie na tej grupie witamin skoncentrujemy się w tym artykule.
Witamina A
Jest ona kojarzona z naszym wzrokiem i zdrowiem oczu. Nieodpowiedni poziom tej witaminy w diecie może prowadzić do wielu zaburzeń, a nawet do całkowitej ślepoty. Objawem niedoborów jest również wypadanie włosów, kiepska kondycja skóry i zwiększona podatność na infekcje. Zbyt niski poziom witaminy A u dzieci, może poważnie wpłynąć na spowolnienie ich wzrostu.
Witamina D
Kojarzymy ją z promieniami słonecznymi, gdyż biorą one udział w syntezie witaminy D w naszej skórze. Nie oznacza to jednak, że witamina D znajduje się w promieniach słonecznych, jednak przy ich udziale jest wytwarzana. Wiele osób uważa, że jest to najważniejsza witamina dla naszego zdrowia.
Oczywiście każda z witamin jest nam potrzebna, jednak zakres działania tej witaminy jest wyjątkowo szeroki. Jest ona odpowiedzialna za utrzymanie kondycji naszych kości oraz optymalną pracę układu odpornościowego. Niedobór witaminy D może objawiać się zwiększoną podatnością na infekcję, zmęczeniem, depresją, słabszym gojeniem się ran, a także wyższym ryzykiem zgonu z powodu chorób nowotworowych.
Witamina E
Jest ona silnym przeciwutleniaczem, chroniącym naszą skórę przed wczesnym starzeniem się. Niedobór witaminy E może skutkować ogólnym osłabieniem mięśni, trudnością w poruszaniu się, drżeniem i drętwieniem ciała, a także innymi problemami neurologicznymi. Witamina E jest odpowiedzialna za prawidłowe ciśnienie krwi i pracę serca, jak i funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Witamina K
Główną funkcją tej witaminy jest udział w procesie krzepnięcia krwi. Jednak zapobiega ona także zwapnieniu naczyń krwionośnych i wpływa korzystnie na nasze serce. Wspólnie z witaminą D odgrywa ona ogromną rolę w utrzymaniu masy kostnej i zmniejszenie ryzyka złamań. Dlatego w suplementach diety bardzo często występuje w połączeniu właśnie witaminą D oraz wapniem.
Witaminy z tej grupy z pewnością powinny być przyjmowane w trakcie posiłków, w których znajduje się tłuszcz. Z racji, iż według ekspertów najlepszą formą śniadania, jest śniadanie tzw. białkowo-tłuszczowe, najlepszym rozwiązaniem będzie przyjmowanie omawianych witamin właśnie wraz z pierwszym posiłkiem. Jeśli jednak Twoje śniadanie będzie pozbawione tłuszczu, witaminy te możesz przyjąć w kolejnym posiłku.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.