Artykuły

Czy można mieszać kreatynę z gainerem?

Gainer to produkt przeznaczony dla osób celujących we wzrost masy ciała. Jest źródłem białka i węglowodanów, czyli składników odżywczych o dużej roli w regeneracji powysiłkowej. Dzięki swoim właściwościom gainer może stanowić doskonałe uzupełnienie ergogenicznego działania m.in. kreatyny.

Gainer – skład i składniki

Problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała dotyczą nie tylko osób, które mają nadwagę lub otyłość, ale również niekiedy towarzyszyć mogą zaburzeniom odżywiania, których skutkami ubocznymi są brak apetytu i niedożywienie. Dodatkowych kalorii i substancji odżywczych w diecie oraz kilogramów na wadze często szukają również sportowcy, których zapotrzebowania energetyczne często są trzykrotnie wyższe, niż u osób o średnim poziomie aktywności fizycznej.

Odpowiedzią na takie i wiele innych potrzeb jest produkt zwany gainerem. Składa się on przede wszystkim ze skrobi i serwatki. Źródłem skrobi w preparatach typu gainer jest z reguły kukurydza. Serwatka z kolei to frakcja białka pochodząca z mleka. Substancje te często występują w dwóch kompleksach: węglowodanowym z dekstrozą oraz białkowym zawierającym koncentrat i izolat białka serwatkowego.

KOMPLEKS PROTEINOWO – WĘGLOWODANOWY

Pozostałymi składnikami są substancje poprawiające atrakcyjność sensoryczną i właściwości fizykochemiczne oraz trwałość produktu na przestrzeni całego czasu użytkowania. Razem składniki te dostarczają około 360 – 390 kcal na 100 g proszku (czyli typową porcję), przy czym większość pochodzi z węglowodanów (60 – 70 g), a reszta to głównie białko (15 – 20 g) i zazwyczaj znikome ilości tłuszczu (2 – 4 g).

Kreatyna – źródła i rodzaje suplementów

Badania naukowe z zakresów wiedzy o kulturze fizycznej i o zdrowiu, jakie zostały przeprowadzone w ostatnim wieku, pozwoliły wyłonić jeden z najbardziej skutecznych i bezpiecznych jednocześnie związków służących do poprawiania wydolności fizycznej sportowców i ludzi aktywnych fizycznie w ogóle. Związkiem takim okazała się kreatyna, która nazwę swą zawdzięcza greckiemu określeniu mięsa (kreas).

NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI MIKRONIZOWANY MONOHYDRAT KREATYNY

Występuje ona głównie w mięśniach zwierząt, a najbardziej bogatymi jej źródłami (0,8 – 1,0 g) są mięsa wołowe i śledzie. Kreatyna jest w pewnym stopniu wytwarzana w organizmie, co odbywa się kosztem trzech aminokwasów (argininy, lizyny i metioniny), jednak z reguły ilości te nie są wystarczające, by pokryć potrzeby osób aktywnych fizycznie. Osoby te z reguły sięgają po preparaty zawierające kreatynę pod postaciami np. monohydratu, jabłczanu, cytrynianiu, estrów etylowych, czy chlorowodorku, które dostępne są w formach proszku oraz tabletek i kapsułek.

Kreatyna z gainerem – działanie

Kreatyna i gainer to dwa suplementy, które bez wątpienia można mieszać, a u wielu osób jest to wręcz zalecane. Każdy, kto uprawia sport i rekreację, może dzięki takiemu połączeniu usprawnić regenerację powysiłkową. Węglowodany z gainera uzupełniają bowiem utracony w trakcie ćwiczeń glikogen mięśniowy, czyli „własne” zapasy węglowodanów.

Białka przyczyniają się do aktywacji syntezy białek mięśniowych, co ogranicza ich uszkodzenia wywołane wysiłkiem. Kreatyna z kolei jest ważnym źródłem energii dla pracujących mięśni i pozwala wykonywać bardziej intensywne treningi.

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close