Artykuły

Kwasy tłuszczowe omega-3, 6, 9 – właściwości

Wymogiem każdej dobrze zbilansowanej diety jest dostarczenie wszystkich niezbędnych makroskładników, w tym owianych nie zawsze dobrą sławą tłuszczów. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na ich pochodzenie i rodzaj.

Lipidy dostarczamy zarówno z produktami pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, a ich rodzaj i budowa oraz wpływ na funkcje fizjologiczne mogą się znacząco różnić. Przyjęło się mówić, że główną rolą tego składnika odżywczego jest funkcja energetyczna, gdyż zawiera on ponad dwa razy więcej kalorii niż białka i węglowodany. Jednak warto przyjrzeć się poszczególnym tłuszczom troszeczkę dokładniej.

Nie tylko energia

Tłuszcze, które przyjmujemy wraz z produktami spożywczymi, dostarczają m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do których należy omega-3, omega-6, omega-7 oraz omega-9. Pochodzą one głównie z olejów roślinnych oraz tłustych ryb morskich, oraz alg. Pełnią w organizmie człowieka bardzo ważną rolę.

Serce, mózg i zdrowie metaboliczne

Wpływają na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, hamują proces powstawania blaszki miażdżycowej, działają przeciwzapalnie, biorą udział w profilaktyce i leczeniu zespołu metabolicznego, oraz cukrzycy typu drugiego.

Wspomagają walkę, ze zbędnymi kilogramami, zmniejszają łaknienie oraz mogą wpłynąć na poprawę lipidogramu. Wspomagają również pracę i budowę mózgu, szczególnie w okresie prenatalnym oraz wykazują działanie neuroprotekcyjne, co jest szczególnie istotne dla osób starszych. To tylko niektóre zalety stosowania nienasyconych, kwasów tłuszczowych w tym szczególnie omega-3.

Kompleks OMEGA 3-6-9 STRONG

Marka ALLNUTRITION postanowiła stworzyć kompleksowy preparat ALLNUTRITION OMEGA 3-6-9 STRONG oparty o olej rybi, olej z siemienia lnianego i olej słonecznikowy, w odpowiednich dla zdrowia proporcjach. Dostarcza on nienasycone kwasy tłuszczowe w tym NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każda kapsułka dostarcza 400 mg oleju rybiego bogatego w EPA i DHA, 300 mg oleju z siemienia lnianego i 290 mg oleju słonecznikowego bogatego w kwas oleinowy, kwas linolowy oraz ALA (alfa linolenowy), który jest naturalnym prekursorem dla kwasu dokozaheksaenowego i eikozapentaenowego. 

ALLNUTRITION OMEGA 3-6-9 STRONG to preparat, mający za zadanie uzupełnić dietę we wszystkie ważne nienasycone kwasy, tłuszczowe, które są potrzebne do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, zarówno u osób młodych, jak i starszych. Wygodne do użycia kapsułki, sprawiają, że unikniemy nieprzyjemnego posmaku oleju rybiego, czy nie dla każdego przyjemnej tłustej konsystencji. Produkt ten warto zastosować w codziennej diecie do dowolnego posiłku.

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button
Close