Spożywanie napojów zawierających alkohol niesie ze sobą szereg poważnych konsekwencji fizjologicznych. Ich przejawem jest między innymi dużo gorsze samopoczucie o poranku, zwane kacem. Jedną z głównych przyczyn chorowania po imprezie z alkoholem jest utrata elektrolitów, czyli mówiąc wprost odwodnienie.
- Właściwości magnezu
- Jak alkohol wpływa na magnez?
- Źródła, suplementacja magnezem
Właściwości magnezu
Magnez należy do szczególnych pierwiastków mineralnych. Jest elektrolitem wewnątrzkomórkowym, co oznacza, że współtworzy stan równowagi wodno-elektrolitowej organizmu, ale również wchodzi z wapniem w skład kości i bierze udział w kilkuset przemianach biochemicznych, w tym tych związanych z syntezą hormonów czy DNA. Konieczny jest do równomiernej pracy serca, prawidłowych intencjonalnych skurczów mięśni szkieletowych, czy regulacji pobudzającego i hamującego przewodnictwa w nerwach. Dużą rolę przypisuje się magnezowi właśnie w kontekście pracy mózgu i układu nerwowego. Umożliwia on m.in. koncentrację uwagi czy zdolność do wyciszenia się przed snem.
Jak alkohol wpływa na magnez?
Jednym z najbardziej znanych efektów fizjologicznych spożywania alkoholu jest nasilona diureza, czyli wydalanie moczu. Uszczupleniu ulegają wtedy zasoby zarówno magnezu, jak i innych elektrolitów, takich jak sód czy potas.
Z czasem, kiedy rozwija się alkoholizm, dochodzi do stopniowego wypłukiwania zasobów magnezu z tkanek, tak aby pokryć potrzeby bieżące (np. przemiany metaboliczne, syntezę hormonów). Co ciekawe, po przewlekłym wypłukiwaniu magnezu przez alkohol, organizm zaczyna uruchamiać procesy obronne i zaczyna oszczędzać ten pierwiastek poprzez zmniejszenie wydalania z moczem.
Niedobory magnezu u osób sięgających po alkohol stanowią zagrożenie nie tylko z punktu widzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, ale również z punktu neurologicznego. Część z mechanizmów popadania w uzależnienie łączy się bowiem pośrednio ze stanem odżywienia organizmu magnezem.
Przykładem jest fakt, że pierwiastek ten umożliwia relaksację przed snem i optymalizację jego jakości, przez co w momencie zubożenia jego zasobów mogą pojawić się problemy z zasypianiem. Jako że alkohol działa depresyjnie na układ nerwowy, niektóre osoby przy objawach niedoboru magnezu mogą podświadomie zacząć pić coraz więcej, aby móc zasnąć, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia.
Źródła, suplementacja magnezem
Pewne ilości magnezu znajdują się w wodzie pitnej, jednak ilości te są bardzo zróżnicowane w wodzie z kranu, wodzie przegotowanej, wodzie filtrowanej, czy wodzie butelkowanej źródlanej oraz mineralnej. Kiedy nie pije się wód średnio- i wysokozmineralizowanych warto skupić się na spożywczej i suplementacyjnej podaży magnezu.
W produktach spożywczych magnez występuje w zielonych warzywach liściastych oraz w strączkach, a ponadto jego bogatymi źródłami są orzechy, nasiona i zboża. Nieco mniejsze ilości znajdują się w warzywach takich jak ziemniaki, czy produktach odzwierzęcych, takich jak ryby.
Kiedy dieta jest mało zróżnicowana, a także, gdy prowadzi się bardzo aktywne życie lub często sięga się po używki, takie jak alkohol, warto rozważyć stosowanie suplementów. Preparaty z magnezem zawierają duże dawki dobrze przyswajalnych form chemicznych magnezu, takich jak cytrynian, jabłczan, mleczan, czy diglycynian.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.