Białko wolnowchłanialne ALLNUTRITION PRO CASEIN 500g
Przetwarzanie mleka należy do najstarszych metod zabezpieczania się przed niedożywieniem w perspektywie kolejnych kilku, a nawet kilkunastu miesięcy. Od wieków z pomocą różnych technik kulinarnych przygotowuje się produkty, które wykazują wyższą od świeżego mleka stabilność mikrobiologiczną, a często również i lepszą strawność oraz przyswajalność białek. Chociaż we współcześnie produkowanych odżywkach białkowych koncentruje się głównie na białkach serwatkowych, to warto wiedzieć, że zarówno mleko, jak i większość serów składają się przede wszystkim z kazeiny.
Źródła kazeiny i jej rola w diecie Płynne trawienie białek Dietetyczne zastosowania ALLNUTRITION PRO CASEIN
Źródła kazeiny i jej rola w diecie
Spośród produktów mlecznych najwięcej białek kazeinowych na 100 g produktu zawierają twarde sery dojrzewające (np. w stylu cheddar, parmezan). Sery twarogowe, czy jogurty również są bogatymi jej źródłami, jednak zawierają one w składzie więcej wody, co jest jednoznaczne z mniejszym zagęszczeniem białek. Warto o tym wiedzieć, gdyż to przede wszystkim dzięki białkom kazeinowym produkty mleczne stanowią jedne z najcenniejszych źródeł białka w diecie. Zawierają one bardzo duże ilości aminokwasów niezbędnych, w tym szczególnie dużo aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (z ang. BCAA), które w największym stopniu stymulują syntezę białek mięśniowych.
Bez wątpienia jednak „najczystszą” dostępną do spożycia formą kazeiny są preparaty z kategorii odżywek białkowych , zawierające nawet 70% białka przy kilku procentach tłuszczu. Dla porównania sery dojrzewające zawierają z reguły 20 – 30% białka i do 30% tłuszczu. Dodatkowo podczas procesu dojrzewania niektóre aminokwasy ulegają przemianie biochemicznej. Przykład stanowi tutaj tyramina, która powstaje z tyrozyny i uznawana jest za czynnik, który w nadmiarze może prowadzić do migren. Problem ten nie dotyczy odżywek na bazie kazeiny.
Płynne trawienie białek
Z zalet białka kazeinowego korzystają osoby, które cenią jego wolniejszy czas wchłaniania w porze wieczornej. Mimo że kazeina jest trawiona wolniej, niż serwatka, to proces ten nadal jest nieobciążający dla układu trawiennego poprzez zastosowanie w nowoczesnych preparatach białkowych bakterii probiotycznych oraz enzymów trawiennych. Przykład stanowią tutaj m.in. bakterie Bacillus coagulans, które wykazują potencjał w łagodzeniu syndromu jelita drażliwego, a także kompleksy enzymów ułatwiających rozkład wszystkich substancji odżywczych i łagodzących niektóre zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego. Dzięki działaniom probiotyków i enzymów spożyć można większą porcję białka bez ryzyka wystąpienia zaburzeń trawiennych.
Dietetyczne zastosowania ALLNUTRITION PRO CASEIN
WYSOKOBIAŁKOWY PRODUKT NA BAZIE KAZEINY MICELARNEJ
Białka kazeinowe mogą stanowić korzystne dla stanu odżywienia urozmaicenie jadłospisów. Uzasadnione jest sięganie po nie przez osoby obciążone aktywnością fizyczną, zmagające się z chorobami, starzejące się, ale również te, które nie mają wystarczająco dużo czasu lub fantazji do przygotowywania pełnowartościowych posiłków. Preparaty zawierające micelarną kazeinę spożywane mogą być po rozcieńczeniu ich wodą, mlekiem czy napojami roślinnymi. Co więcej, wzbogacać w białko mogą różnego rodzaje koktajle, naleśniki czy serniki i inne przysmaki. Z reguły dostępne są bowiem w różnorodnych wersjach smakowych, takich jak czekolada, słony karmel, truskawka, wanilia, czy biała czekolada i kokos.
Źródła
Majeed M, Majeed S, Nagabhushanam K, Arumugam S, Pande A, Paschapur M, Ali F. Evaluation of the Safety and Efficacy of a Multienzyme Complex in Patients with Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. J Med Food. 2018 Nov;21(11):1120-1128. doi: 10.1089/jmf.2017.4172. Epub 2018 Aug 29. PMID: 30156436; PMCID: PMC6249666.
Tipton KD, Elliott TA, Cree MG, Wolf SE, Sanford AP, Wolfe RR. Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise. Med Sci Sports Exerc. 2004 Dec;36(12):2073-81. doi: 10.1249/01.mss.0000147582.99810.c5. PMID: 15570142.
Majeed M, Nagabhushanam K, Arumugam S, Majeed S, Ali F. Bacillus coagulans MTCC 5856 for the management of major depression with irritable bowel syndrome: a randomised, double-blind, placebo controlled, multi-centre, pilot clinical study. Food Nutr Res. 2018 Jul 4;62. doi: 10.29219/fnr.v62.1218. PMID: 29997457; PMCID: PMC6034030.
Materiał reklamowy.
DODANO:
31/10/2022
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
https://allnutrition.pl/images/g/minallnutritionbialkokazeinowe_638339307524635336.jpg
SFD