Kazeina jest głównym białkiem mlecznym i wraz z serwatką kształtuje wysoką wartość biologiczną białek zawartych w mleku oraz jego przetworach. Charakteryzuje się bogactwem aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (tzw. BCAA) oraz strawnością pozwalającą na stopniowe uwalnianie cząsteczek budulcowych do tkanek docelowych (np. mięśni). Ze względu na przedłużoną kinetykę wchłaniania białka kazeinowego często zaleca się je stosować przed nocnym odpoczynkiem.
Preparaty zawierające kazeinę to suplementy diety o wysokiej zawartości białka oraz możliwie jak najniższych zawartościach tłuszczy, oraz węglowodanów. Z reguły występują pod postacią proszku w słodkich wersjach smakowych, bez dodatku cukru czy oleju palmowego. Produkty kazeinowe ukierunkowane są na optymalizację stanu odżywienia i pomocne mogą być dla osób aktywnych fizycznie, starszych, ale również dla osób szukających urozmaicenia diety i ułatwienia w dostarczaniu do organizmu odpowiedniej ilości białka.