Witaminy z reguły występują w żywności w towarzystwie innych związków z tej samej grupy substancji odżywczych. W produktach spożywczych bogatych w witaminy przecinają się ze sobą zarówno te, które rozpuszczalne są w tłuszczach, jak i te, które się rozpuszczają w wodzie. Doskonałym na to przykładem są jaja i podroby, ale również ryby, czy warzywa krzyżowe oraz owoce jagodowe.
- Spożywanie kilku witamin naraz
- Suplementowanie diety kilkoma witaminami naraz
- Wybór preparatów witaminowych
Spożywanie kilku witamin naraz
Jednym z produktów żywnościowych charakteryzujących się najwyższą gęstością substancji odżywczych jest jajo kurze. Jajka ułatwić mogą zaspokajanie zapotrzebowania na tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), pirydoksynę (B6), kwas foliowy (B9), kobalaminę (B12), a także retinol (A) i cholekalcyferol (D3). Spożywając je z np. jarmużem, dostarcza się do organizmu dodatkowo niacynę (B3), kwas pantotenowy (B5), kwas askorbinowy (C), karoten (A), alfa-tokoferol (E) oraz filochinon (K1). Uzupełniając posiłek ziemniakami i szklanką kefiru zapewnić sobie można solidny koktajl witaminowy.
Niekiedy jednak dieta nie jest tak urozmaicona i dobrze zbilansowana, co obserwuje się m.in. u osób z licznymi awersjami smakowymi, będących na restrykcyjnych dietach eliminacyjnych czy zmagających się z alergiami pokarmowymi. Dodatkowo w niektórych schorzeniach związanych z przewodem pokarmowym dochodzi do zaburzeń wchłaniania witamin. Mogą to być choroby zarówno związane z żołądkiem (np. wrzody), jak i jelitami (np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego).
Suplementowanie diety kilkoma witaminami naraz
Poza przypadkami wymienionymi powyżej problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości witamin do organizmu mogą mieć osoby o wysokim poziomie aktywności fizycznej, a także osoby zmagające się z zaburzeniami apetytu, uzależnieniami, a także z bólem czy zaburzeniami snu. W przypadkach osób o bardzo niskim szacowanym dotychczasowym spożyciu witamin warto rozważyć uzupełnienie diety preparatami ukierunkowanymi na regulowanie niedoborów.
Należy przy tym pamiętać, że podczas obróbki kulinarnej (np. krojenie, gotowanie), a także przy przechowywaniu gotowych potraw dochodzi do znaczącego uszczuplenia zasobów wielu witamin w produktach spożywczych, a do szczególnie na to wrażliwych należą np. witamina C, czy B1 i B2.
Uwzględniając te straty, a także czynniki takie jak podwyższone zapotrzebowanie związane z aktywnością fizyczną, często okazuje się, że dieta jest niedoborowa. Suplementy diety wielowitaminowe, które w takich przypadkach znajdują słuszne zastosowanie, zawierają związki charakteryzujące się dobrą przyswajalnością oraz występują w dawkach umożliwiających relatywnie szybkie wchłonięcie się z przewodu pokarmowego.
Wybór preparatów witaminowych
Poza suplementami diety zawierającymi zestaw wszystkich znanych witamin (z ewentualnymi dodatkami substancji witaminopodobnych, takich jak cholina), na rynku tego typu preparatów spotkać można zestawy: witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), witamin z grupy B, czy witamin o potencjale antyoksydacyjnym (A, C, E), przeciwdziałającym anemii (C, B9, B12), czy hamującym osteoporozę (D3, K2). Warto zorientować się w swojej codziennej podaży witamin i podjąć decyzję, które punkty diety są najsłabsze jeszcze zanim dojdzie do objawów niedoboru.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.