Nasiona chia a odchudzanie. Czy pomagają schudnąć?
Szałwia hiszpańska, inaczej zwana chia, niezwykle popularna była w okresie panowania Imperium Azteckiego. Pochodzi z południowej części Meksyku i północnej Gwatemali. W starożytnych czasach zapewniała wojownikom azteckim siłę, wytrzymałość i energię do prowadzenia wojen. Służyła również do rozliczeń podatkowych oraz składana była w ofierze lokalnym bogom. Wykorzystywana była także do produkcji kosmetyków.
- Obfitość Omega-3, białka i błonnika
- Nasiona chia a odchudzanie
- Podsumowanie
Obfitość Omega-3, białka i błonnika
Na wiele stuleci zapomniana, triumfująco wróciła na stoły całego świata w latach 90. XX wieku. Ów triumf nasiona chia zawdzięczają swojemu unikalnemu składowi, który kryje w sobie bogactwo kwasów omega-3 (i innych nienasyconych kwasów tłuszczowych), dużą ilość białka, bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, bogactwo witamin minerałów i karotenoidów.
To właśnie dzięki temu nasiona szałwii hiszpańskiej są bardzo chętnie spożywane przez osoby, które mają problemy z nadmiernym poziomem cholesterolu, cierpią na nadciśnienie, ich organizm jest atakowany przez nadmiar wolnych rodników, a także, co szczególnie ciekawe w kontekście tego artykułu, przez osoby odchudzające się. Przyjrzyjmy się zatem bliżej temu ostatniemu zagadnieniu.
Nasiona chia a odchudzanie
Wspomniałem już o tym, że nasiona chia zawierają ogromną ilość błonnika pokarmowego, który wykazuje działanie tłumiące głód. Nasiona chia mogą zawierać go nawet 60%. To właśnie nadmierny apetyt jest najczęstszą przyczyną nadwagi i otyłości, ale i rezygnacji z prowadzonej diety. Odczucia sygnalizujące, że jesteśmy "pełni" mogą skutecznie zniechęcić nas do podjadania między posiłkami.
Drugim składnikiem pokarmowym znanym z analogicznego oddziaływania na ośrodek sytości jest białko. W nasionach szałwii hiszpańskiej znajdziemy go około 20-25 g w 100 g nasion. Opracowania naukowe i dietetycy zalecają zwiększenie udziału białka w diecie osób odchudzających się.
Trzecim składnikiem pokarmowym, który również może wspierać procesy redukcji tkanki tłuszczowej, jest wapń. Nasiona chia zawierają go więcej niż znajdziemy w mleku, bo aż 455 mg w 100 g. Badania potwierdzają, iż niedobór wapnia może skutecznie utrudniać redukcję tkanki tłuszczowej.
Podsumowanie
Pomimo że nasiona chia nie są spalaczem tłuszczu warto pomyśleć po ich regularnej konsumpcji, także w aspekcie zastosowań związanych z redukcją wagi. Widzimy zatem, że nasiona chia możemy traktować jako narzędzie wspomagające nasz wysiłek w walce o mniejszą ilość tłuszczu zapasowego. Szałwia hiszpańska może być naszym cennym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą.
DODANO:
28/04/2021
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
https://allnutrition.pl/images/g/minkmijnubygvtcrxctvyb_638349684836865722.jpg
SFD